Жълт код за опасно време: Гръмотевични бури, порои и градушки ще минат през страната

Максималните температури в страната ще са от 21 до 27 градуса

08.05.2024 | 06:30 Редактор: Елеонора Танева

Жълт код за опасни валежи е обявен за цялата страна, с изключение на североизточните райони, части от областите Кърджали, Благоевград, Перник, Монтана, Видин, Враца, Русе. Прогнозите са за значителни валежи, придружени с гръмотевици и условия за градушки. 

Денят започна с минимални температури в страната от 7 до 16 градуса, по Черноморското крайбрежие до 10. Преди обед на изток ще бъде слънчево, докато над западните райони ще премине бързо облачна вълна. Следобед от запад облаците ще се уплътняват. Като в западните и централни райони по-интензивно ще превали и прегърми. В Южна България има условия за силни гръмотевични бури и градушки. Ще духа слаб източен вятър със скорост до 20 км/ч. Максималните температури в страната ще са от 21 до 27 градуса, по морето до 20, 21  градуса, прогнозира синоптикът на  Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

Над  планините преди обед ще бъде слънчево, следобед с превалявания. В Стара планина ще прегърми. Вятърът по високите части, над 2500 м височина ще бъде умерен от запад със скорост до 30 км/ч. Максимални температури над 2500 м височина  - около 4 до 5 градуса, а на 1500 м - от 12,  до 14.  

В четвъртък валежите с летен характер ще бъдат често явление, като интензивни валежи се очакват над Западна и в Северна България, а по Черноморското ни крайбрежие се очакват слаби дъждове. Ще захладнее.

В петък ще вали и гърми в западната половина от страната, докато на изток  ще има повече слънце. В събота преди обед ще има повече слънце, а следобед в западните райони ще превали.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: pixabay