Лидерските битки за депутати и за Европарламента - в 25 МИР София ще е горещо

Борисов се изправя срещу Асен Василев и Тошко Йорданов в Пловдив

07.05.2024 | 18:32 Редактор: Елеонора Танева
Лидерските битки за депутати и за Европарламента - в 25 МИР София ще е горещо

На прага на предизборната кампания, вече са ясни, както водачите на листи, така и списъците с всички кандидати за депутати. Партиите запазват правилото нещо старо, но и по нещо ново в листите си за Народно събрание и Европарламента.

Гореща битка се очертава за евровота. Сили ще премерят двамата бивши председатели на парламента - Никола Минчев от ПП-ДБ и Росен Желязков от ГЕРБ.

Редом с евровота тече подготовката и за изборите за народни представители. В 23 избирателен район в София ГЕРБ обикновено издигат Румен Христов, но на тези избори залагат на бившия председател на СОС Георги Георгиев. "Продължаваме промяната" - Кирил Петков, БСП - Христо Проданов, а "Има такъв народ“ – Павела Митова.

В 24 район ГЕРБ издигат Рая Назарян. БСП залагат на Георги Свиленски "Продължаваме промяната- Демократична България“ - Христо Иванов.

Традиционно, лидерският сблъсък е в най-голям в 25-и район в София. Там един срещу друг ще се изправят Христо Петров - Ицо Хазарта, Бойко Борисов, Костадин Костадинов, Корнелия Нинова и Слави Трифонов. В битката се впуска и Ваня Григорова, която доскоро беше общински съветник от БСП, но сега щурмува парламента от партията на Мая Манолова. Новото тази година - дългогодишният кмет на столицата Йорданка Фандъкова е втора в листата на ГЕРБ след Борисов.

Сериозна конкуренция и в Пловдив град. Водачите там са Бойко Борисов, а срещу него се изправят Асен Василев от ПП – ДБ, Иван Петков от БСП и Тошко Йорданов от ИТН.

В Благоевград също ще е интересно. ГЕРБ издигат Росен Желязков, от ПП-ДБ - бившия регионален министър Андрей Цеков. Срещу тях застават лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на ДПС Делян Пеевски.

Във Варна Даниел Митов води листата на ГЕРБ срещу Даниел Лорер от ПП, Костадин Костадинов от “Възраждане” и Борислав Гуцанов от БСП.

Според експерти обаче има опасност евровотът да остане в сянката на изборите за народни представители.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)