Посрещаме Великден без патриарх, пазят Благодатния огън в "Св. Неделя"

Църквата възпоменава телесното погребение на Иисус Христос

04.05.2024 | 13:10 Редактор: Искра Ангелова

Днес е Велика събота, която Църквата прославя като "най-благословения седми ден". Църквата възпоменава телесното погребение на Иисус Христос.

Това е денят, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света. Днес църковното богослужение започва рано сутринта и продължава до края на деня, така че последните съботни песнопения да се слеят с неделните до звуците на тържественото "Христос Воскресе!".

В митрополитския храм "Св. Неделя" архиерейската Василиева света литургия беше възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. Той увери, че въпреки решението на Светия Синод делегация да не пътува до Божи гроб, всеки вярващ ще получи пламък от Благодатния огън, съхраняван в епархиите в страната през цялата година.

България ще посрещне Пасха с овдовял патриаршески престол, но епископ Поликарп увери, че блаженопочиналият ни патриарх Неофит е сред нас духом.

"Възкресението е за всички, ние се радваме, защото чрез това всички ние придобиваме сила и мощ, и радост. Има Благодатен огън, който си се пази през годините в "Св. Неделя", така че който иска - може да дойде и да си вземе, за да си занесе в храма", сподели той.

Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" по традиция ще бъде център на празничните богослужения. Точно в полунощ временният-наместник председател на Светия Синод Врачанския митрополит Григорий ще благослови вярващите и архипастирски ще ги поздрави за Христовото Възкресение.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС