Главчев: Присъединяването ни към ОИСР е първостепенен външнополитически приоритет

Важни са също Еврозоната и пълноправното членство в Шенгенското пространство

02.05.2024 | 17:00 Редактор: Беатрис Младжова
Главчев: Присъединяването ни към ОИСР е първостепенен външнополитически приоритет

Според министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев процесът на присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ни помага да приведем националните политики в съответствие с най-високите световни стандарти. Като бъдещ член на Организацията ние ще направим всичко възможно да разпространим най-добрите практики и политики на ОИСР в Югоизточна Европа. Това каза той в изказването си на Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри в Париж.

Премиерът Главчев потвърди като първостепенен външнополитически приоритет за страната ни присъединяването към ОИСР, наред с присъединяването ни към Еврозоната и пълноправното членство в Шенгенското пространство, включително по суша, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

"България ще продължи да бъде стабилен и последователен партньор", категоричен беше Главчев. По думите му работата по всички приоритетни за страната политики на национално  ниво и в рамките на ЕС – образование, дигитализация, зелен преход, кръгова икономика, ще дадат допълнителни гаранции и тласък за успешно финализиране на преговорите по присъединяване към ОИСР.

По думите му сега особено важно за България е осигуряването на благоприятни условия за провеждането на честни, прозрачни и свободни избори. Именно такъв ангажимент е поел и настоящият служебен кабинет. 

Според Главчев са необходими  интегриран подход и съвместни, координирани усилия за справяне с новите предизвикателства, които създават пречки за развитието на глобалната икономика и гарантирането на световния мир и сигурност.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: пресслужба на Министерския съвет