Митрополит Киприан ще възглави празничните богослужения в Стара Загора

Празничните богослужения започват от утре

01.05.2024 | 14:48 Редактор: Вяра Димова
Митрополит Киприан ще възглави празничните богослужения в Стара Загора

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще възглави празничните богослужения за Възкресение Христово в Стара Загора.

На 2 май (Велики четвъртък) в катедралния храм "Св. Николай" ще бъдат отслужени Велик Маслосвет и св. Божествена Василиева литургия, по време на която владиката ще извърши ритуала "умиване на нозете" на 12 свещеници и миряни. След края на службата в двора на църквата ученици от неделните училища ще участват в традиционното боядисване на яйца с архиерея.

На 2 май вечерта, отново там, ще се четат и 12-те Евангелия. На Разпети петък, когато се изнася Христовата Плащаница, владиката ще служи в митрополитския храм "Св. Димитър" – гр. Ст. Загора, а Опелото Христово ще бъде от 19:00 часа в храм "Св. Въведение Богородично".

На Велика събота митрополит Киприан ще служи в храм "Св. Троица". През деня в околиите от епархията ще бъде раздаден Благодатният огън, който се пази в храм "Успение Богородично", Казанлък. Точно в полунощ Старозагорският митрополит ще възвести Христовото Възкресение, след което ще отслужи Пасхално богослужение в катедралния храм "Св. Николай".

В 11:00 часа ще започне и службата, по време на която се чете Св. Евангелие на различни езици. От 15:00 до 17:00 часа дверите на Митрополитския дом ще са широко отворени за всички епархиоти.

На 6 май (Светли понеделник), когато църквата почита и Св. Георги Победоносец, митрополитът ще служи в манастирския храм-паметник "Рождество Христово", а на Светли вторник в Девическия манастир "Св. Николай" в град Мъглиж. В дните, които се полага отслужване на св. Божествена литургия, посрещането на архиерея е в 09:15 часа.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: Старозагорска митрополия