КЕВР определя цената на природния газ за май

Очаква се тя да бъде с 5-6% по-ниска от априлската

01.05.2024 | 06:58 Редактор: Вяра Димова
КЕВР определя цената на природния газ за май

На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще реши каква да бъде цената на природния газ за месец май, по която "Булгаргаз" да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

По време на откритото заседание, което се проведе в КЕВР на 29 април, ръководителят на отдел "Цени, пазарни анализи и ценообразуване" в "Булгаргаз" Людмила Витанова каза, че общественият доставчик очаква окончателно предложената цена на природния газ за май да бъде с около 5-6% по-ниска от априлската. Тя посочи, че цената за този месец се очаква да бъде в порядъка между 55 и 56 лева за мегаватчас (MWh).

КЕВР утвърди цена на природния газ за април от 58,84 лева за MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

В съответствие с изискванията на нормативната уредба "Булгаргаз" днес сутринта ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за този месец. Във връзка с това председателят на КЕВР Иван Иванов изиска газовото дружество да предостави и всички нови данни по търга на Газов хъб "Балкан", за да може регулаторът да извърши пълна проверка и да ги отрази в окончателното си решение, с което ще утвърди цената на природния газ за месеца, информира БТА.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)