Не обмислят връщане на наборната служба

Предприема се комплексен подход за преодоляване на проблема с некомплекта във въоръжените сили

30.04.2024 | 15:52 Редактор: Вяра Димова

По традиция, в навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия 6 май служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участват във видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии в Босна и Херцеговина, Косово и Ирак.

Над 140 военнослужещи от Въоръжените сили на България изпълняват задачи в четири операции на НАТО и пет операции на Европейския съюз, посочват от Съвместното командване на силите.

"Министерството на отбраната предприема комплексен подход за преодоляване на проблема с некомплекта във въоръжените сили", заяви министър Запрянов.

По думите му модернизацията на техниката и въоръжението, социалният пакет, повишаването на заплащането на военнослужещите, издигането на авторитета на военната професия са мерки, които се очаква да доведат до по-голям интерес към служба във Въоръжените сили на Република България.

"Приетото от Народното събрание решение за актуализиране на заплатите на военнослужещите от 1 януари 2025 г. е само един инструмент, но много важен. Възнагражденията трябва да съответстват на тежестта на службата, която нашите военнослужещи носят", подчерта той.

Диференцирането на заплащането за някои особено дефицитни категории професии, които са изключително важни и за бизнеса, ще направи професията на военнослужещия по-конкурентна на пазара на труда, посочи той.

"Аз съм много горд, че най-после армията се възприе като национална институция и много рядко едно решение в Народното събрание се гласува с абсолютно мнозинство. Това ме обнадеждава и ни задължава да продължим да носим службата, да издигаме способностите за отбрана на страната и да се грижим за българските граждани в изпълнение на третата мисия", каза министър Запрянов. 

В отговор на въпрос той посочи, че не се обмисля връщане на наборната служба. За попълването на резерва също се предприемат комплексни мерки, но ако те не сработят, може да се въведе задължителното изискване някои категории държавни служители да имат военна подготовка. Това засяга служители в структури от системата на националната сигурност, МВР, правосъдната система и други.

По отношение на кампанията за прием във висшите военни училища, която тече в момента, министърът на отбраната посочи, че тази година се очаква повече окомплектоване на вакантните места.

"Младите хора трябва да знаят, че в армията, встъпвайки в служба като войници, сержанти и офицери имат бъдеще и успешна кариера", добави той.

Във връзка с проектите за модернизация министър Запрянов посочи, че страната ни е в уникална ситуация: предвид членството ни в НАТО и ЕС, може да придобием техника с всякакво ниво на секретност.

В отговор на журналистически въпрос за подготовката на Трета авиобаза за приемането на новите самолети F-16 Block 70, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обяви, че към края на август ще бъдат сертифицирани ключови обекти от инфраструктурата във формированието с намерението те да бъдат допълнително надградени с необходимите системи.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
Що за заглавие?
преди 2 седмици
Военнослужещите изпълнявали задачи на НАТО....Запрянов сам си отговори за причините за липса на желаещи да се запишат в армията. Никой не иска да го ползват за пушечен месо за чужди интереси. Всъщност, ще видим. Като гледам радостта на някои хора, самообявили се за " цвета на нацията", че България е напът да влезе във война, вероятно същите тези имат желание да бъдат употребени, или по- скоро се надяват да изпратят на фронта " пунинистите" да бранят евроатлантизма. Ще видим дали сме народ или.. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Factcheck лъжа
преди 2 седмици
Пълна пародия! Защо да има наборна военна служба, след като миналата година, в разрез с Конституцията, ( разбира се) променихте Наредбата за мобилизацията. Мобилизацията бе определена като " организационно- щатна промяна"( абсурд да е такава???), с което се предостави възможността на министъра на войната да извършва мобилизация със заповед вместо призидента с указ. Мотивите са: ангажименти към НАТО??? и " променена среда за сигурност"- войната в Украйна. Нещо да кажете по въпроса? Защо? Сигнализирай за неуместен коментар