Близки на похитените от хутите български моряци се надяват на чудо

Чуват се през няколко дни и очакват помощ от институциите

30.04.2024 | 13:34 Редактор: Вяра Димова

Близките на похитените от йеменските хути български моряци не губят надежда, че те скоро ще се завърнат у дома. Макар и смазани от сполетялата ги беда, те полагат усилия да се държат психически.

Преди дни премиерът Димитър Главчев се срещна с близките на моряците и ги увери, че не са забравени, че институциите не спират да търсят възможности за освобождаването им.

Помощник-капитанът на кораба Galaxy Leader Данаил Веселинов вече повече от пет месеца е затворен от йеменските си похитители и разделен от съпругата си Събина и дъщеря си Соня, които живеят в Горна Оряховица.

От 13 години Данаил работи в  компанията "Стамко", която наема българи за екипажи за търговски кораби. Тъщата на Данаил го описва като сърдечен и много грижовен съпруг, баща и зет.

"С мен Дидо не се държеше като тъща, а като майка, винаги ми помагаше. Страдам за него много", сподели Соня Щерева.

Похитителите все пак разрешават на отвлечените български моряци да се чуват по телефона с близките си.

"Чакат го. Надяват се като всяко семейство, дъщеря ми много страда. По телефона се чуват на всеки десет дни", добави още тъщата на Данаил.

По думите ѝ близките са във връзка с президентството, Министерството на външните работи, с Международния червен кръст, посолствата на САЩ, на Индия, с журналисти и организации от цял свят.

Въпреки тежката и несправедлива участ на двамата похитени българи, близките им вярват, че скоро ще се случи чудо и те ще се завърнат при тях живи и здрави.

Вижте повече в репортажа.