Хотелиери по морето отварят за Великден и затварят след него заради липса на персонал

Приеха промяна в Закона за чужденците, с която се улеснява издаването на визи

30.04.2024 | 13:16 Редактор: Вяра Димова

За празничните дни по Великден се готвят и по морето. Голяма част от хотелите, които ще отворят за Великден, ще затворят след празниците заради липса на персонал. Това заявиха от Регионалната туристическа камара в Бургас.

90% от хотелите по морето отварят от 1 май заради Великденските празници и серията от почивни дни.

"Може би ще има едно кратко затваряне след Великденските празници поради липса на персонал, има едни дупки от туристи", обясни Диляна Цонева от Регионалната туристическа камара в Бургас.

Не се оправдаха оптимистичните прогнози, че тази година сезонът започва по-рано още в първите дни на май. 

"Ние не можем да отворим хотелите поради липса на работна ръка. Изключително забавяне на издаването на работни визи при положение, че са получени вече разрешения. В момента в Индия има 4 000 души, които чакат за издаване на работни визи", посочи хотелиерът от Несебър Радостин Дачев.

Вносът на работна ръка от трети страни – Бангладеш, Пакистан, Индия, където работната ръка е най-евтина, се бави поради липса на капацитет на нашите консулства по места.

В последния си работен ден депутатите приеха промяна в Закона за чужденците, с която се улеснява издаването на визи.

"Най-големият проблем е персоналът и това да задържим сегашния след есента. Идеята е да работим с един и същи персонал, доколкото е възможно", обясни хотелиерът от Слънчев бряг Янчо Парушев.

По морето за великденските празници се очакват най-вече български и румънски туристи. Цената за нощувка е средно по 120 лв. на човек с включена услуга ол инклузив. Предпочитани са хотелите със СПА центрове, тъй като все още е рано за плаж.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС