Около 1 млн. българи тръгват на път за Великденските празници

Близо 150 хил. от тях ще се отправят към чужбина

30.04.2024 | 08:39 Редактор: Тодор Петров
Около 1 млн. българи тръгват на път за Великденските празници

Наближаващият Великден, който ще отбележим на 5 май, се очертава като рекорден за туризма ни от 2019 г. насам. Предпочитани чужди дестинации по празниците са съседните страни, но също Италия, Испания, Великобритания и други европейски държави. 

"Ние очакваме много интензивни пътешествия на българите основно в България. Преобладаващ е изборът на нашите SPA и планински курорти, както и на Черноморието ни", каза експертът в туризма Константин Занков.

"Общо пътуванията, които очакваме са между 900 хиляди и 1 млн. в периода на празниците - става дума за датите между 1 и 10 май. Това означава, че около 800 хиляди наши сънародници ще пътуват в България и още близо 150 хил. ще се отправят към чужбина. Но тук говорим за всички форми на туризъм, в т.ч. и посещение на близки роднини и приятели. И ако в предходните години за този период сме имали около 600 хил. пътуващи българи, сега те са около един милион, което е сериозен ръст", обясни той за БНР.

Тази година отбелязваме 1 май, Великден и Гергьовден в няколко последователни дни в началото на месеца. Така че хората масово си осигуряват дълга пролетна ваканция, като сливат почивните дни с един или два дни платен отпуск.

"За Великденските празници очакваме около 80 хиляди чужденци в България. За много от тях България е традиционна дестинация за Великден и за едно пролетно пътуване с поглед към приближаващото лято. А летният сезон се очертава като много добър. Имаме повече заявени полети от пазар Великобритания, изключително силни записвания на пазар Полша и леко увеличение на пазар Германия", съобщи Занков.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR