"Основната роля е на родителите": Защо децата си мислят, че да пушиш е модерно?

Над 30% от българските ученици на 15 години са използвали електронна цигара през последните 30 дни

29.04.2024 | 18:30 Редактор: Искра Ангелова

Пореден негативен за държавата ни, но този път фокусът е насочен към учениците. 18% от 11-годишните момчета у нас и 14% от момичетата на същата възраст пушат - и по този показател българчетата са номер 1 в света. При 13-годишните нашите деца са трети, след тези в Литва и Гренландия.

Данните за електронни цигари са огледални. Над 30% от българските ученици на 15 години са използвали електронна цигара през последните 30 дни. При пиенето на алкохол българските момчета са на челните позиции. 20% от 11-годишните са консумирали алкохол поне веднъж през последните 30 дни, цифрата скача до 32% при 13-годишните.

Родителите и държавата да участват активно в решаването на проблема с тютюнопушенето сред младите, категорични са учителите.

"Основната роля трябва да бъде на родителите. Те, за да купят цигари, трябва да имат средства. Роля трябва да има и държавата, защото продължава да се продават цигари на деца под 18 години", сподели зам.-директорът на 119-о СУ Симеон Ангелов.

Според психолози подрастващите се влияят от връстниците си.

"Това е нещо ново за тях, предизвикателство, искат да изглеждат по-популярни, защото свързват цигарите и алкохола с възрастните, но не осъзнават какви ще са последствията свързани с това", коментира психологът Мария Михайлова.

Медицинските специалисти отново повдигат нуждата за здравно образование в училище.

"Това показва, че нашите деца нямат добри навици на живот, няма добър поглед върху здравословния начин на живот, нямат изградена ценностна система. Те виждат какво правят големите - тези, които им харесват, и копират", каза каза председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим д-р Гергана Гешанова.

А дискусиите и показването на добрия модел могат да подобрят статистиката.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа