Истинско съзвездие на третата "Фрезколиада" - най-мащабното събитие за малките спортисти

Състезанията ще продължат през уикендите до месец юли

28.04.2024 | 18:34 Редактор: Беатрис Младжова

С музика и танци започна третата "Фрезколиада" - най-мащабното спортно събитие за малките спортни таланти. В церемонията по откриване участваха световните шампионки от ансамбъла по художествена гимнастика, Гвардейският представителен духов оркестър, тримата български тенори и много други. Сред организаторите на събитието е златното момиче на България Ренета Камберова.

"Фрезколиада" е едно прекрасно събитие за деца, вдъхновено от Олимпийските игри. Искаме да мотивираме децата да преследват мечтите си, защото всички ние сме били деца и сме имали мечти. Много си мечтаем те да дадат старт на някое детенце и след време то да вземе медал от истинските Олимпийски игри", заяви организаторът на "Фрезколиада" Ренета Камберова.

Подкрепата си към развитието на младите спортисти изразиха редица посланици, представители на Българския олимпийски комитет, както и едни от най-успешните български спортисти. Те благодариха на компанията за млечни продукти "Лакрима" в лицето на Муханнед Ал-Нуаими и Росица Черкезова за възможностите за развитие, които предоставят. И тази година стотици деца от спортни клубове в страната ще премерят сили в 11 вида спорт. 

"За втора година участвам и ме мотивира да се докажа като спортист колко съм добра и да покажа какво знам. Спортът за мен е здраве, спортът е живот и ако искат да докажат, че те са най-добрите, това е мястото", коментира състезателят по джудо Костадина Петрушинова.

Сред мотивиращите бъдещи олимпийци бяха диамантените момичета Симона Дянкова и Лаура Траатс.

"Дават възможност на децата да се докоснат до емоцията на Олимпийските игри с "Фрезколиадата". Спортът е изключително важен, защото дава много дисциплина и вяра в себе си", каза златният олимпийски медалист от Токио 2020 Лаура Траатс.

"Ако продължаваме да сме упорити и да не се отказваме, мисля, че всеки може да успее", допълни златният олимпийски медалист от Токио 2020 Симона Дянкова.

"Някой ден ще видим олимпийски медалисти и сред тези деца", смята Траатс.

"Да се наслаждават на целия процес, да се трудят много, защото когато спечелиш е прекрасно. И пожелавам на всички деца във "Фрезколиадата" един ден да стъпят на олимпийската стълбичка", добави Дянкова.

Състезанията от третата "Фрезколиада" ще продължат през уикендите до месец юли, а организаторите обещават да продължават да развиват детската Олимпиада.