След 2 години започва строежът на Терминал 3 на летище "София"

7,4 млн. е очакваният брой пътници за тази година

28.04.2024 | 17:51 Редактор: Беатрис Младжова
След 2 години започва строежът на Терминал 3 на летище

Планирано е изграждането на Терминал 3 да започне през първото тримесечие на 2026 г., а строителството да продължи 3 години. 7,4 млн. е очакваният брой пътници, който летище "София" ще обслужи през тази година, каза Хесус Кабайеро, директорът на "СОФ Кънект" – концесионер на летището.

7,2 млн. пътници е обслужило летище "София" през миналата година, като през тази година се очаква 1,4 % увеличение на пътниците спрямо 2019 година, заяви Хесус Кабайеро.

"По отношение на броя пътници летището се е възстановило, но по отношение на полетите все още сме под нивото на 2019 година. Това означава, че полетите са запълнени, но все още страдаме от липсата на самолети на пазара, от което авиокомпаниите изпитват затруднение. Но можем да кажем, че трендът е добър за това да преодолеем кризата след пандемията", коментира той.

През миналата година 31 авиокомпании са изпълнявали полети от и до летище "София", като през тази година те ще се увеличат с още две. През това лято ще има редовни полети от и до 78 дестинации, а чартърни - от и до 28 дестинации. За това лято ще има 4 или 5 нови дестинации като Хелзинки, Рига, о-в Скиатос, Баку и Бристол, съобщи БНР. 

Снимка: БГНЕС