Изграждането на база за птичи тор притесни жителите на Дебелец

В района ще се носи непоносима миризма

28.04.2024 | 13:42 Редактор: Беатрис Младжова

Изграждането на база за складиране и преработка на птичи тор провокира сериозно напрежение в Дебелец. Местните са категорични - освен замърсяването на околната среда, в района ще има и непоносима миризма от птичия тор. След проведено обществено обсъждане преди дни, жителите на Дебелец категорично се противопоставиха на изграждането на базата.

Инвестиционното намерение за изграждане на база за птичи тор вече е внесено в кметство Дебелец от фирма, която има птицеферма в градчето, което е близо до Велико Търново.

"Проблемът е общественото недоволство, което касае едно инвестиционно намерение на съществуващ земеделски производител, който иска да изгради към своята птицеферма обект за съхранение и изработка на птичи тор", заяви кметът на Дебелец Снежана Първанова.

Жителите на Дебелец са ужасени, че дневното количество птичи тор, което ще се обработва, ще е 32 тона.

"Притесняват ни миризмата и нечистотиите, които така или иначе ще минават и през града", допълни пенсионерът Валентина Стайнова.

Жителите на Дебелец са готови на ефективни стачни действия, в това число и блокиране на пътища, за спирането на проекта. Категорични са, че не са против откриването на подобен обект, но настояват той да е поне на 30 км от Дебелец.

Вижте повече в репортажа.