Страсти в полето на енергетиката: ПП-ДБ обвиниха служебната власт в популистки мерки

Кабинетът "Главчев" намери пари за недоволните земеделци и енергетици

28.04.2024 | 13:30 Редактор: Беатрис Младжова

Политически страсти в полето на енергетиката. От прессъобщение на енергийното министерство стана ясно за възможно предоговаряне на споразумението между "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". А от ПП-ДБ обвиниха служебния кабинет в популистки мерки.

"Булгаргаз" и "Боташ" трябва да работят активно по споразумението, подписано през 2023 г. До това решение стигнаха служебният енергиен министър Владимир Малинов и министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Алпарслан Байрактар. От турска страна е изразено "разбиране и готовност за продължаване на сътрудничеството", след като 49-ото Народно събрание възложи на служебния кабинет предоговаряне на споразумението. 

Само преди дни кабинетът "Главчев" изгаси друг пожар, като намери пари за недоволните земеделци и енергетици. Това обаче му навлече критики от депутатите на "Продължаваме промяната".

"Тези 250 млн. са предизборни трохи, които се хвърлят. Всички избори ние се разправяме кой ще спасява ТЕЦ-овете. Ние сме единствените, които казват какво реално се случва", заяви депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски.

"Тези допълнителни разходи трябва да бъдат направени или от резерви в бюджета, или от намаление на други разходи", коментира съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)