"Запалете свещичка, дарете живот": Акция по кръводаряване във Велико Търново

Екип от отделението по трансфузионна хематология приемаше желаещите да се включат в благородната кауза

28.04.2024 | 13:17 Редактор: Толя Стоянова

За поредна година на Цветница Велико Търново се включи в националната кръводарителска кампания "Запалете свещичка, дарете живот". На големия християнски празник пунктът по кръводаряване бе разкрит в храма "Свети Николай". Екип от отделението по трансфузионна хематология приемаше желаещите да се включат в благородната кауза.

Петя Добрева от Велико Търново е дългогодишен кръводарител. Тя бе първата, която се включи в благородната акция на Цветница в храма "Свети Николай". Петя дарява кръв за 15-ти пореден път.

"На хубавия празник е хубаво да даряваме и да спасяваме животи, който има нужда, наистина. Аз почти всяка година давам кръв в този център, защото много дечица и болни хора се нуждаят от здраве и живот. Аз се надявам, че мога да помогна на всеки нуждаещ се, не само от конкретна кръвна група", каза Петя.

"Понякога имаме кръводарители, които дават за пръв път, има и семейства, които дават, идват с желание и с усещането, че ще помогнат. Трябва да имаме дарители, за да имаме резерв кръв за спешни случаи", каза д-р Милена Мирчева от отделението по транфузионна хематология.

Пред пункта за кръводаряване изчакваше да бъде одобрена и великотърновката Светла Иванова.

"Аз съм редовен кръводарител, всяка година, ако ме одобрят медицинските лица. Освен че е полезно за организма, то е много важно дело, защото един кръводарител помага на трима души", каза Светла.

"Който реши, трябва да е здрав, да е закусил, отпочинал, да е приемал течности, да не приема лекарства", обясни д-р Мирчева.

В света ежегодно се събират 92 млн. дози кръв, като една доза може да спаси три живота.

Вижте повече в репортажа.