Медици от цял свят наблюдаваха операции на живо от ВМА

Включиха се участници от над 40 държави

28.04.2024 | 11:00 Редактор: Беатрис Младжова
Медици от цял свят наблюдаваха операции на живо от ВМА

Медици от над 40 държави участваха в 14-ия Симпозиум "Ендоурология и минимално инвазивна хирургия", който се проведе на 26-27 април във Военномедицинска академия (ВМА).

"Форумът има за цел да предложи актуална информация за съвременните диагностични и терапевтични техники в ендоурологията и минимално инвазивната хирургия", коментира ръководителят на Катедра "Урология и нефрология" и председател на Организационния комитет проф. Илия Салтиров.

Той изтъкна забележителното научно участие в програмата – 24 университетски преподаватели и опитни хирурзи от 10 държави – Австрия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Китай, Сингапур и Турция. Както големия интерес на международната общност – десетки са специалистите, които присъстваха в Конгресния център на ВМА, а регистрираните онлайн участници бяха над 150 от 43 държави.

В двата дни на симпозиума участниците имаха възможност да наблюдават 14 операции. В сесиите с live surgery - 8 операции и в сесиите с prerecorded surgeries – 6 операции. По време на хирургичните сесии бяха представени най-съвременните хирургични техники, апаратура, енергийни източници и инструментариум, в областта на хирургията на горния и долния уринарен тракт.

Снимка: Военномедицинска академия