Главчев се похвали: Загасихме пожарите при земеделците, миньорите и енергетиците

Можеш да излъжеш много хора за кратко време, малко хора за дълго време, но всички и завинаги няма как да ги излъжеш, заяви служебният премиер

26.04.2024 | 14:10 Редактор: Тодор Петров
Главчев се похвали: Загасихме пожарите при земеделците, миньорите и енергетиците

Служебният премиер Димитър Главчев обяви в началото на редовното заседание на Министерски съвет, че с 20 дни закъснение от предварителния срок, държавата все пак ще изплати обещаната на земеделците "украинска помощ". 

Тя е в размер на близо 300 милиона лева и ще обхване 50 000 земеделци. Парите са събрани от преструктуриране на бюджета на ДФ "Земеделие", както и съфинансиране от държавния бюджет.

"Още при приемането на мандата за съставяне на служебно правителство поехме ангажимент, освен основната ни задача да проведем честни избори, да решаваме и неотложните проблеми на българските граждани. Гасихме, метафорично мога да кажа, два пожара тази седмица в сектор "Земеделие" и с миньорите и енергетиците", обясни Главчев.

Вторият пожар, по думите му, е решението държава да отпусне по 250 млн. лв. годишно на "Мини Марица изток" ЕАД за периода 2024 г. - 2028 г. с цел обезпечаване на дейности по техническа рекултивация на нарушените терени на находище "Източно маришки въглищен басейн".

"Обобщаващото и в двата случая, ще използвам сентенция, е, че можеш да излъжеш много хора за кратко време, малко хора за дълго време, но всички и завинаги няма как да ги излъжеш. Това е ситуацията през тази седмица", каза Главчев, цитиран от БГНЕС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR