Работодателите се сблъскват с болезнена липса на кадри

31% от компаниите ще увеличат работната си сила

26.04.2024 | 08:45 Редактор: Беатрис Младжова
Работодателите се сблъскват с болезнена липса на кадри

Проучване на пазара на труда на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) показа как ще изглежда той в периода април - септември. В него са участвали 1 189 анкетирани компании.

  • 36% от анкетираните ще запазят числеността на служителите си
  • 31% ще увеличат работната си сила
  • 15% ще намалят персонала
  • 18% не са сигурни дали да задържат, или освободят персонал

Нетният коефициент на заетостта - разликата между работодателите, които планират да намалят работната сила, и тези, които прогнозират да я увеличат, е +16%, или увеличение от 6 процентни пункта спрямо предишното шестмесечие и с 24 процентни пункта по-малко в сравнение със същия период на 2022 г.

Секторите, в които работодателите споделят най-голямо увеличение на плановете си да наемат служители в сравнение с предишния изследван период, са "Хотелиерство и ресторантьорство" (ръст от 7 процентни пункта) и "Търговия на едро и дребно" (увеличение с 5 процентни пункта), като коефициентът на заетост достига съответно +11% и +16%.

Секторите "Производство", "Транспорт, складиране и комуникации", "Строителство", "Публичен и социален сектор", "Електричество, газ и вода", "Селско, горско и рибно стопанство" и "Добивна промишленост" прогнозират отрицателен коефициент на заетост.

"Основният проблем, с който се сблъскват работодателите в страната, е болезнената липса на хора. Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира. И държавата, и организации като нашата полагат сериозни усилия да върнат поне малка част от българите в чужбина, но резултатите към момента не са обнадеждаващи. На всички ни предстои изключително много работа в тази посока, ако държим да нормализираме не само пазара на труда, но цялата икономика на България", коментира председателят на БКЗ Надя Василева.

Снимка: Pixabay