Премиерът Главчев: Отпускаме 250 млн. лв. за "Мини Марица-изток"

200 млн. от тях вече са подсигурени

25.04.2024 | 18:08 Редактор: Беатрис Младжова
Премиерът Главчев: Отпускаме 250 млн. лв. за

Правителството вече отпусна 200 млн. лв. за "Мини Марица-изток" тази сутрин. Скоро ще бъдат предвидени и допълнителни 50 млн. лв. съобразно приетото днес решение на Народното събрание. Това стана ясно след срещата на премиера Димитър Главчев и министъра на енергетиката Владимир Малинов с представители на енергетици и миньори, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.
 
Съгласно правителственото решение държавата ще увеличи поетапно акционерното си участие в капитала на "Български енергиен холдинг" ЕАД чрез парична вноска. Със средствата ще бъде увеличен капиталът на "Мини Марица-изток" ЕАД за обезпечаване на всички необходими дейности и мероприятия за възстановяване на нарушените територии и привеждане на находище "Източномаришки въглищен басейн" в устойчиво състояние.

Решението е средносрочно и ресурсът ще бъде заложен за следващите 4-5 години, подчерта енергийният министър Владимир Малинов. По думите му това ще позволи тази базова мощност да продължи своята работа, без социално напрежение и съобразно екологичните изисквания. Енергийният министър изтъкна, че финансовото състояние на "Мини Марица-изток" е изключително влошено. 

Към момента по сметките на дружеството са налични едва 6 млн. лв., като само за заплати са нужни 27 млн. лв. месечно. Няма никакъв заделен ресурс, добави министър Малинов. Причина за това състояние е както пазарната конюнктура, така и отнемането на печалбите на дружеството през изминалата година. 

Снимка: пресслужба на Министерския съвет