С "кака Ани" на училище: Модерно е учениците да се дрогират, останалите са отхвърлени

След години в капана на дрогата, зависим се надява на нормален живот в общество

25.04.2024 | 14:20 Редактор: Толя Стоянова

Все по-ранната употреба на наркотици сред подрастващите не изненадва нито експерти, нито самите ученици. Стига се дотам, че непробвалите дрога младежи се чувстват отхвърлени.

Момчето, което не се казва така, но ще наричаме Иван, започва да се увлича по наркотиците в гимназията, когато е едва на 14 години. Възраст, до която многократно родители, близки и учители предупреждават, че дрогата не просто е вредна, а опасна за живота. Момчето е взимало наркотици в компанията на приятелите си, чувствал се по-енергичен и уверен, а музиката, която слушал, звучала по-добре. Иван не е единственият пример. Много са учениците, които посягат първо към марихуаната и след това към по-силните наркотици. Честа практика е ходенето на училище с "кака Ани" - жаргонът за амфетамин.

"Около всяко училище може да установим един ученик, познавал дилър. Отива въпросният ученик до дилъра, купува, а след това раздава и на останалите ученици", каза началникът на отдел "Противодействие на криминалната престъпност" в СДВР комисар Петър Петров.

"Ние си правехме партия. Всеки дава по 5-10 лв.", сподели Иван.

В средата на месеца полицията проведе акция срещу наркоразпространението около столични училища. Дрогата не се продавала само на ученици, но и на тях. Иззети са окол 200 г наркотици.

"Дете от перфектно семейство няма риск да употреби", убеден е психотерапевтът Симеон Парлапанов.

Част от ежедневието - в това се превръщат наркотиците за зависимия.

"Като пушихме в университета в тоалетната, тръгнаха да влизат цивилни полицаи. Двама от моите приятели застанаха на вратата да я държат, ние излязохме през прозореца", разказа Иван.

След години в капана на дрогата, зависимият решава да се откъсне от наркотиците.

"Като видях какво причинявам на семейството си, на мен самия, това цялото нещо ме накара да се замисля и да променя начина си на живот", добави Иван.

Иван ще прекара в рехабилитационен център още два месеца, след това се надява на нормален живот в общество, което да го приема, вместо да го отхвърля заради миналото му.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.