Фермерите са доволни от договореното със служебния кабинет за украинската помощ

52 000 земеделски производители ще получат към 300 млн. лв.

25.04.2024 | 09:42 Редактор: Елеонора Танева
Фермерите са доволни от договореното със служебния кабинет за украинската помощ

Българските фермери са доволни от договореното със служебното правителство. Близо 52 000 земеделски производители ще получат към 300 млн. лв. по т. нар. украинска помощ до 15 май 2024 г.

"Доволни сме от това бързо и навременно решение. Държавата в лицето на служебното правителство възвърна диалога с бранша", заяви председателят на Български фермерски съюз Георги Стоянов. Той подчерта, че е показателно за отношението към сектора това, че служебният министър-председател Димитър Главчев и министърът на земеделието и храните Георги Тахов се срещнаха първо със земеделците.

"Те не ни разделиха и сложиха целия бранш на една маса, както се прави в развитите демокрации", коментира Георги Стоянов. Представители на над 50 браншови организации от аграрния сектор се включиха в разговорите.

Средствата по украинската помощ трябваше да бъдат изплатени до 22 април. Те бяха договорени в началото на годината с кабинета "Денков" след поредни протести. През март дойде и одобрението от Брюксел за две схеми - помощ за производители на плодове, зеленчуци, животновъди и др. за 170 млн. лева и  помощ за зърнопроизводители за 120 млн. лв.

Още при приемането на държавния бюджет за 2024 г. имаше напрежение в аграрния сектор, защото средства за т. нар. украинска помощ в него не бяха предвидени. Въпреки това до 9 април фонд "Земеделие" приемаше заявления и над 50 хиляди земеделци кандидатстваха за помощта.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)