На изборите на 9 юни искат да участват 23 партии и 11 коалиции

ЦИК ще вземе решение за заличаване, ако има формация с некоректна подписка

24.04.2024 | 19:37 Редактор: Тодор Петров
На изборите на 9 юни искат да участват 23 партии и 11 коалиции

Документи за предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент са подали 23 партии и 11 коалиции. Това съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес.

Всички те ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така наречената "неприключила проверка". Главна дирекция ГРАО в МРРБ ще проверява списъците, представени от партиите и коалициите до 27 април. ЦИК ще вземе решение за заличаване, ако има формация с некоректна подписка.

От четвъртък ЦИК ще приема документи за регистрация на инициативните комитети за издигане на независими кандидати за членове на Европейския парламент. Вече един инициативен комитет предсрочно е подал документацията си.

От утре започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за изборите за Народно събрание се подават в районните избирателни комисии. Срокът за регистрация на кандидатските листи и за двата вида избори е до 17:00 ч. на 7 май, съобщи БНР.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR