Проф. Кантарджиев: Вече сме в епидемична обстановка заради коклюша

"Личните лекари не подканяха активно родителите за ваксиниране", заяви експертът

23.04.2024 | 17:41 Редактор: Толя Стоянова
Проф. Кантарджиев: Вече сме в епидемична обстановка заради коклюша

Вече сме в епидемична обстановка заради коклюша. Това каза проф. Тодор Кантарджиев във връзка с разпространението на болестта в страната.

Експертът подчерта, че решението за ваксиниране на бебета месец и половина след раждане, вместо след 2 месеца, както беше до момента, не е от съществено значение.

По думите му е много важно бъдещите майки да се ваксинират три месеца преди раждане, а още по-добре, ако при планирана бременност го направят преди зачеване.

"Имунизационното покритие в нашата страна е сравнително добро, но някои чиновници не си свършиха работата последните 2 години. Личните лекари не подканяха активно родителите за ваксиниране. Не се говореше, че трябва много да се внимава с новородените и че майките преди да забременеят трябва да се ваксинират. Това са причините в момента да има разпространение на заболяването", каза експертът.

Проф. Кантарджиев призова семействата, които очакват бебета, да се ваксинират, включително и бабите, и дядовците, ако са в контакт с бебето. Според експерта е добре първите 40 дни след раждане бебето да е само с майката. Рискови групи са и възрастни хора с хронични заболявания.

"Най-горещо съветвам тези, които очакват в семейството новородено, както и баби, и дядовци, които ще помагат за отглеждането, да се ваксинират. Възрастни, които имат съпътстващи заболявания, също могат да се ваксинират. Ваксината е с ниско антигенно съдържание. Тя помага на възрастните, които са ваксинирани преди години, да си изградят траен и качествен имунитет", заяви проф. Кантарджиев.

Експертът обясни, че дъждовното време ще стопира бързото разпространение на коклюша. Според него е добре през следващите две седмици пропуснатите деца да бъдат ваксинирани, защото при сухо и топло време заболяването се разпространява много бързо и лесно, предаде "Фокус".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)