СУ "Св. Климент Охридски" се руши, нуждае се от 100 млн. лв. за спешен ремонт

Ректорът предупреди, че може да се стигне до протести в защита на Алма Матер

23.04.2024 | 14:03 Редактор: Елеонора Танева
СУ

Сградата на най-старото висше училище в България - Софийския университет "Св. Климент Охридски", се руши. Тя и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние. Това заяви ректорът проф. Георги Вълчев.

Сградата деградира, а покривът е един от основните проблеми, подчерта той.

"Нуждае се от цялостна реконструкция. Дори над Аулата, най-тържественото пространство в сградата на СУ, дървената конструкция, която носи този великолепен купол, е компрометирана. В следващите години ние рискуваме действително да стигнем до тежки поражения", отбеляза проф. Вълчев.

По думите му към момента няма помещения, които да не се ползват, но има такива, които са с тежки поражения от течове.

Настояването е за планирана в рамките на няколко години цялостна реконструкция на двете сгради и дворното пространство. На държавата ще бъде предложено и изграждането на подземен паркинг. В минали години са правени такива предварителни проекти, но не са отпускани средства.

Предварителните разчети сочат сума между 80 и 100 млн. лв. за ремонта, посочи ректорът в интервю за БНР. Той обясни, че тази сума не може да бъде инвестирана наведнъж, защото университетът не може да затвори врати. По думите му реконструкцията ще бъде в рамките на 4-5 години, за да се обхване цялата сграда.

Ако не срещнат нужното разбиране, колективните органи на Университетът могат да вземат решение за протести, предупреди ректорът.

Снимка: БГНЕС