Жълт код за обилни валежи в Източна България, задават се гръмотевични бури

Максималните температури ще са от 13 до 20 градуса

23.04.2024 | 06:30 Редактор: Елеонора Танева

Жълт код за обилни валежи е обявен за областите Видин, Монтана, София област, София град, Перник, Кюстендил, Благоевград. Очакванията са за 20-35 мм за 24 часа или интензивен валеж - до 30 мм за 6 часа, показват данните на НИМХ.

Вторникът започва  с минимални температури в страната от 4 до 12 градуса, по морето до 11-13. Ще има облаци и валежи в крайните южни райони. Следобед ще вали в западните и северните части от страната. През нощта ще вали в Западна България. Вятърът ще бъде слаб със скорост до 20 км/ч от юг. Максималните температури в страната ще са от 13 до 20 градуса, по Черноморието до 11-13 градуса, прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

Над планините облачността ще бъде разкъсана. Ще превалява дъжд и сняг. Вятърът по високите части, над 2500 м височина, ще бъде умерен от югозапад със скорост до 40 км/ч. Максимални температури над 2500 м височина - около 0 градуса, а на 1500 м - до 8.

В сряда и четвъртък на последователни вълни ще преминават атмосферни смущения с валежи с летен характер. Гръмотевични бури се очакват в сряда в южните райони, а в четвъртък в Западна България. В петък атмосферата ще се стабилизира с повече слънце и затопляне. Ще превали и прегърми в южните райони.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: pixabay