"Гняв" за живот: В памет на Даная мениджър написа рап песен

Парчето олицетворява битката за справедливост на много почернени семейства

21.04.2024 | 18:21 Редактор: Вяра Димова

Рап песен възпя исканията на майката на починалата в "Пирогов" 15-годишна Даная за промени в детското здравеопазване. Парчето носи името "Гняв" и олицетворява битката за справедливост на много почернени семейства. Песента има за цел да насърчи хората да се включат в подписката "Даная за живот" за спешни реформи в здравната система.

Алекс Меламед е маркетинг директор в технологична компания и рапър по душа. Разхождайки се по софийската улица "Цар Иван Шишман" му се набиват на очи фрапиращи случки, които решава да събере в рими, за да изрази своя гняв. 

"Случката с тийнейджърите, които ритат по-малко момче, веднага си помислих за моите племенници, пешеходната пътека на "Гурко" и "Шишман", където Петър Тодоров уби Филип - продължават да минават с висока скорост. Моят гняв уж е към отделни случки и отделни, но той е към едно голямо нещо и то е корумпираната система, която води до посредственост и некомпетентност в реалния ни живот", обясни той.

"Случаят "Даная" не просто присъства в песента, той е кулминацията", разкри още рапърът.

Решава да посвети песента на Даная, когато изтича скандалният запис от "Пирогов".

"Когато едни хора казаха: "Тези трябва да изпитат болка", сякаш майка загубила детето си не е изпитвала достатъчно болка. Казах си, че това минава всякакви граници", добави Алекс.

Той не крие илюзия, че хората по високите етажи на властта ще чуят римите му, но таи надежда, че посланието му ще докосне обикновени хора и ще промени светогледа им. 

На десетки пунктове в страната се събират подписи за инициативата "Даная за живот" с искане за 6 промени в детското здравеопазване. А на 9 май, когато се навършва и година от смъртта на Даная, те ще бъдат внесени в парламента. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Цялата песен може да чуете ТУК.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 1 седмица
За безхаберието има само един тип наказание. За съжаление на никой не му стиска да го приложи. Сигнализирай за неуместен коментар