Димитър Главчев ще отговаря на въпроси на депутатите

Народните представители ще обсъждат възнагражденията на военнослужещите

19.04.2024 | 07:32 Редактор: Вяра Димова
Димитър Главчев ще отговаря на въпроси на депутатите

Очаква се служебният министър-председател Димитър Главчев да отговаря на въпроси на депутатите по време на редовния парламентарен контрол. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание.  В парламентарния контрол ще участват и служебните министри Евтим Милошев, Атанас Запрянов, Галя Кондева и Петър Димитров.

Като фиксирана точка първа в дневния ред на парламента е обсъждането на законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. С него се предвижда възнагражденията на военнослужещите да се повишат средно с 30% при запазване на изградената диференциация между военните звания и длъжности. Законопроектът е внесен от Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) и група народни представители.

В мотивите е записано, че с този законопроект ще се постигне намаляване на съществуващите дефицити от отбранителни способности, особено в направление привличане и задържане на човешки ресурс в системата, повишаване привлекателността на военната професия, подобряване на заплащането на хората в отбраната с цел конкурентност на пазара на труда, механизъм за индексация, която да е социално поносима и да отразява реалното ниво на заплащане в страната и предвидимост на разходите за отбрана в Закона за държавния бюджет за следващата календарна година, информира БТА.

Като точка втора депутатите ще разгледат на първо четене законопроекти за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, внесен от Корнелия Нинова (БСП) и група народни представители.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)