Новият шеф на Агенция "Митници" разпореди проверка: Заварих уплашени хора

Неправомерни уволнения и корупционни схеми са сред обвиненията

18.04.2024 | 18:11 Редактор: Деси Николова

9 пъти обвинените за участие в организирана престъпна група за контрабанда Марин и Стефан Димитрови са се срещали с бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Това заяви Станислав Балабанов по време на заседание на временната комисия за разследване на корупционни практики в Агенция "Митници" и евентуалното участие на Асен Василев в тях. На заседанието беше изслушан новият шеф на агенцията Георги Димов.

В Агенция "Митници" тече вътрешна проверка, която трябва да установи имало ли е неправомерни уволнения на служители и прикрити корупционни схеми. Това обяви настоящият директор Георги Димов, който беше изслушан пред временната парламентарна комисия, която разследва корупционните практики в институцията. 

Следващата седмица Димов трябва да предостави на комисията данни колко са заловените за контрабанда и с какви стоки са били заловени. Димов и настоящият директор на дирекция "Митническо разузнаване и разследване" Цецка Дочева, заявиха че за схемата със сочените за контрабандисти баща и син Димитрови чули от медиите.

"Заварих уплашени хора. Хора, които гледаха в земята и не вярваха в своето бъдеще. Дали съм разпоредил проверка на определени служители в Агенция "Митници", да. Възложена е на инспектората на агенцията, но приоритет за един ръководител в една агенция е приходите. Приоритет е състоянието на личния състав, приоритет е обезпечаването на работата по граничните пунктове. Възложена е проверка за всички евентуални смени, извършени от предишното ръководство, предложения за наказания, предложения или липса на такива при установени нарушения", каза директорът на Агенция "Митници" Георги Димов.

"Казах, че Бойко Рашков е казал, че не ги е виждал тези хора, които са били у тях на рождения му ден и не ги познава. Aз си зададох въпроса - как така вкъщи пускаш непознати хора? От лична гледна точка, тези които идват в моя дом ги познавам. И това са думи, които всички тук могат да ги потвърдят на бившия вътрешен министър Бойко Рашков. Факт е ,че е излъгал, когато трябваше да излезе с лицето си и да потвърди защото същите тия хора 10 пъти са били в министерството преди това", заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: БГНЕС