Главчев: Подкрепяме всячески Украйна спрямо възможностите, няма промяна

Поддържаме европейската позиция, добави служебният премиер

18.04.2024 | 16:58 Редактор: Толя Стоянова
Главчев: Подкрепяме всячески Украйна спрямо възможностите, няма промяна

Борбата срещу дезинформация е на вниманието на европейските лидери в контекста на предстоящите избори за Европейски парламент. Важно е да се предприемат решителни действия от държавите членки и всички институции да действат в синхрон и координация. Това заяви премиерът Димитър Главчев след заседанието на Европейския съвет. 

В Брюксел бяха приети заключения, изразяващи решимостта на Съюза и неговите държави членки да следят отблизо и да ограничават всякакви рискове, произтичащи от дезинформация, включително чрез изкуствен интелект, както и от чуждестранно манипулиране на информация и намеса в изборните процеси.

"Борим се България да не бъде уязвима от гледна точка на дезинформацията, в съзвучие с европейските заключения", добави министър-председателят. 

По отношение на Украйна премиерът Главчев потвърди категоричната подкрепа на България.

"Подкрепяме всячески Украйна според възможностите. Поддържаме европейската позиция", заяви министър-председателят.

По думите му източници за помощ биха могли да бъдат приходите от замразените руски активи, които сe изчисляват на около 2,5 - 3 милиарда евро. Премиерът Главчев акцентира също върху призива на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел възможно най-бързо на Киев да бъдат предоставени противоракетни системи. 

Главчев изтъкна още подкрепата на България за възобновяване на диалога на ЕС с Турция.

"Посоката е да се разширява диалогът с Турция по повод асоциирането в Европейския съюз, както и осъвременяването на митническия съюз", добави Главчев. 

Министър-председателят е запознал също така европейските си колеги със случващото се в България. Във фокуса на разговорите са били промените в Конституцията и подготовката на предстоящите избори на 9 юни.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)