Нашествие на опасни гъсеници у нас, тровят както деца, така и кучета

Животните се срещат основно в Азия

17.04.2024 | 16:55 Редактор: Искра Ангелова

Отровни гъсеници плъзнаха в цялата страна и стреснаха родители, които извеждат децата си по паркове и градинки. Притеснени са и собственици на домашни животни. Вече има няколко случая на пострадали кучета, които само леко са облизали въпросния вид гъсеници и вече са с некрози на езика.

Става дума за Боровата процесионка. Тя е силно токсична за хора и животни и е вредител по иглолистните видове. Миналата година също имаше нашествие, особено в Стара Загора, Благоевград, Кюстендил.

Гъсениците сеят тежки алергични реакции и дори смърт, предупреждават биолози. Животните се срещат основно в Азия, но от няколко години насам гадинките са си харесали и нашата страна. Те се "придвижват" слепени една за друга, подобно на влакче. Често кучета и малки деца ги объркват с пръчка, а докосването им докарва дузина проблеми.

Преди броени дни дете също е пострадало от неочаквана среща с насекомото в Кюстендил. Майка му Нели Цветкова съобщи, че детето ѝ настъпило гъсеницата. Били посъветвани да измият обувката му, но това не помогнало и по краката му се появил обрив. Родителите завели детето си в токсикологията в "Пирогов". Лекарите им обяснили, че то е с алергична реакция.

"Телата на Боровата процесионка отделят два алергена", обясни алергологът д-р Тихомир Мустаков. По думите му при среща с опасното насекомо половината хора образуват алергична, а другата половина – токсична реакция. Специалистът алармира, че ако домашен любимец оближе насекомото, може да се стигне до некроза на езика му, до задух и смърт.

"Приятели, отскоро има изключително голям проблем у нас. Нашествие на едно от опасните животни у нас, което може да доведе до тежки алергични реакции при някои децата, а със сигурност за домашните ви любимци и до смърт. Борова процесионка. Децата могат да я объркат с пръчка, защото приличат на такава, когато се придвижват слепени една за друга. Макар и да не сте чували за нея (аз не бях), само за последните седмици има няколко тежки случаи и смърт на кучета, разхождани от стопаните си в горичка/парк, а кучето само е подушило животното. Някои успяват при късмет и бърза реакция (промивки и медикаменти) да ги спасят", пише Петър Велков в социалните мрежи, цитиран от "Труд".

Лекари съветват в никакъв случай да не се опитвате да стъпчете с крак гъсеницата. Алергенът, който излъчват е толкова силен, че дори подметката на обувката не е в състояние да изгради добра бариера за проникването му.

Кадър: Velislav Sendrev / Facebook