Започват регистрациите за вота - какви са правилата за партиите?

ЦИК отвори врати, за да посрещне желаещите

15.04.2024 | 18:45 Редактор: Беатрис Младжова

Днес започна регистрацията на партиите и коалициите за изборите на 9 юни. Документите за европейския вот и за народни представители могат да се подават до 24 април.

За да посрещне желаещите, които искат първи да се регистрират за идващите изборите, ЦИК отвори вратите точно в 9:30 ч., но такива нямаше. И въпреки че никой не желае да се запише за вота, работата не спира, а тепърва започва. От обществения съвет към ЦИК имат препоръки към членовете на комисията, за да протекат нормално и двата избора. 

"Изборните книжа да бъдат изработени по такъв начин, че да не затрудняват хората в края на изборния ден, когато стават и най-много грешки. По отношение на видеонаблюдението видяхме в миналите две кампании доста лоши примери. Може да се даде еднозначна инструкция от ЦИК как да бъдат поставяни тези устройства", заяви председателят на обществения съвет към ЦИК Ива Лазарова.

За да се запишат в надпреварата за предсрочния вот, участниците трябва да спазят и някои правила: да внесат 2500 лв. депозит и да представят минимум 2500 подписа с валидни ЕГН-та на избиратели.

Вратите на ЦИК за участниците ще затворят в 17 ч. на 24 април, а от днес разяснителната кампания на избирателната комисия за предстоящите избори има слоган - "Избиране заедно".

Вижте повече в репортажа на Анелия Мирчева.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: БГНЕС