В Невестинско вземат мерки срещу африканската чума по свинете

Съществува риск от поява на заболяването и при домашни свине

14.04.2024 | 15:57 Редактор: Деси Николова
В Невестинско вземат мерки срещу африканската чума по свинете

Разпоредени са мерки срещу африканската чума по свинете в Невестинско, след като преди 10  дни при изследване на материал от намерена мъртва дива свиня в землището на село Кадровица е установен геном на вируса, казаха от Общината. Съществува риск от поява на заболяването и при домашни свине поради циркулацията на вируса в популацията на дивата свиня, беше казано на заседание на областната епизоотична комисия.

"За намерения заразен материал от дива свиня са уведомени кметовете на всички села в общината", каза зам.-кметът на Невестино Йордан Глогов.

До този момент в ОДБХ - Кюстендил не са постъпвали сигнали за съмнение или клинични признаци на заболяване при домашни свине, отглеждани във фамилни ферми или лични стопанства. За периода от началото на ловния сезон 2023 - 2024 г. до този момент на територията на област Кюстендил са отстреляни 487 броя диви свине (с 400 бр. по-малко от предишния ловен сезон), които са изследвани и са отрицателни по отношение на заболяването АЧС, информира БНР.

Кметовете на общини да свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да бъдат включени като членове поне по един ветеринарен специалист.

Снимка: Pixabay