Радев: Историята ще помни тези, които проправиха път на България към Космоса

Президентът участва в честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката

12.04.2024 | 23:00 Редактор: Толя Стоянова
Радев: Историята ще помни тези, които проправиха път на България към Космоса

Без развитие на модерна космическа наука, на космически технологии и индустрия не може да се постигне съвременна конкурентоспособна икономика. Това заяви президентът Румен Радев, който участва в честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката и на 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. В Централния военен клуб в София държавният глава приветства гостите на официалното събитие, организирано от Военновъздушните сили, Института за космически изследвания и технологии към БАН и фондация "Български ВВС".

По повод 45-годишнината от знаменателния подвиг на генерал-лейтенант Георги Иванов президентът Радев посочи, че историческият полет на "Союз-33" остава непреходно във времето вдъхновение, донесло гордост и самочувствие на поколения българи. В приветствието си държавният глава открои и безспорните достижения на българската авиация и многобройните успехи на космическата ни наука. По думите на президента историята завинаги ще помни тези, които първи са проправили пътя на България към Космоса – учените, основали още преди 52 години българската космическа научна програма.

"И до днес българската индустрия в тази сфера се развива на високо технологично ниво", допълни президентът.

Румен Радев изрази оптимизъм за разработването на космическата програма у нас с обединените усилия на институциите и на научния сектор. Той припомни проекта за изграждането на Национален космически център за наблюдение, координация и управление, предложен от президентската институция и одобрен от ЕК за финансиране благодарение на усилията на няколко служебни правителства. Държавният глава изрази надежда, че този важен проект ще бъде реализиран, защото предвижда да събира информация, на базата на която не само да се развива научна дейност и да се вземат решения в кризисни ситуации, но и по-ефективно да се управляват ресурсите в страната.

"Ходът на събитията недвусмислено доказва стратегическото значение на авиацията, на безпилотните апарати, на космическите технологии за отбранителните способности и икономическото развитие на всяка държава", подчерта държавният глава.

"Авиацията и космонавтиката са носители на гордостта на нацията. Тяхното развитие е израз на амбициите за достойното бъдеще на страната ни, което изисква ангажираност от държавното ръководство и от цялото ни общество", посочи президентът Радев.

Според президента планираното повишаване на заплатите във Въоръжените сили е само първата стъпка, но е необходимо да се направи още много за привличането на хора с качества и за модернизацията на Българската армия. По време на събитието държавният глава Румен Радев беше удостоен с юбилеен плакет по случай 45 години от полета на първия български космонавт. На церемонията президентът беше заедно със съпругата си Десислава Радева.

Снимка: Прессекретариат на президента