България и Украйна с конференция срещу руската агресия

Ще участват делегации от 42 държави и 8 международни организации

12.04.2024 | 10:03 Редактор: Тодор Петров
България и Украйна с конференция срещу руската агресия

Руската агресия срещу Украйна подкопа сигурността на Черноморския и Азовския регион и на цяла Европа и света. С цел разработване на ефективни стратегии в отговор на съществуващите предизвикателства и осигуряване на устойчиво развитие за всички миролюбиви държави от региона, Украйна и България ще проведат съвместно Втората конференция за черноморска сигурност на 15 април в София, съобщиха от украинското посолство у нас.

Конференцията се организира съвместно от Министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна и България в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии (Украйна). В конференцията ще участват делегации от 42 държави и 8 международни организации.

Участниците в конференцията ще анализират влиянието на руската агресия върху ситуацията със сигурността в Черноморско-Азовския регион и извън него, ще обсъдят стратегии за реагиране на съществуващи заплахи и бъдещето на регионалната сигурност. Реализирането на украинската Формула за мир също ще бъде ключова тема за обсъждане.

Програма на конференцията:

1. Панелна дискусия „Съвместни усилия за запазване на стабилността в сложен геополитически ландшафт“

2. Панелна дискусия „Победа в битката за Черно море: Военна стратегия за Украйна“.

3. Панелна дискусия „Осигуряване на морската стабилност: ролята на международните организации за сигурността на Черно море“.

На 14 април експертната мрежа на Международната Кримска платформа ще проведе и предконфереционната среща на Конференцията:

1. Панелна дискусия „Стратегически преглед на ситуацията със сигурността в Черно и Азовско море: перспективи и бъдеще“.

2. Панелна дискусия „Светът в глобални промени: перспективи за развитие на глобалната и черноморската сигурност”.

3. Специална сесия „Руските практики за премахване на свободата на словото във временно окупирания Крим.

4. Панелна дискусия „Отразяване на войната: журналистиката на военното време”.


2
1 rate up comment rate down comment 0
Жалко е
преди 2 седмици
Посолството на Украйна реши България да участва в конференция за сигурността на Украйна ??До какво се докарахме? Откакто сме в НАТО сме изключително "миролюбива" държава. Пример за нашето "миролюбие" са : войната на НАТО в Югославия, по повод на която предоставихме въздушното си пространство, без да сме член , за да може НЕагресорът да бомбандира по- добре цивилни граждани; войната- " грешка"в Ирак, в която дадохме жертви за петролните нужди на НЕагресора. Сега ще "пазим сигурността" на Украйна. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Тиква
преди 2 седмици
В София? , конференция на нацисти,до къде стигнахме, макар че, България винаги била с тях,жалко,да ги гонят укрофашисти,те ги хранят. Сигнализирай за неуместен коментар