Кабелният завод в Карнобат остава затворен, прокуратурата започна проверка

6 жени потърсиха медицинска помощ във вторник след изтичане на газ в предприятието

10.04.2024 | 13:26 Редактор: Вяра Димова

Близо две седмици след като аварията в Кабелния завод в Карнобат причини обгазяване на града с циановодород - прокуратурата проверява сигналите. От екоинспекцията твърдят - не са постъпвали нови оплаквания за задушлива миризма.

След като във вторник шест жени потърсиха медицинска помощ, кабелният завод в Карнобат и днес остава затворен. От екоинспекцията в Бургас изследват има ли риск за околната среда след обгазяването с циановодород.

"Започнахме с оценка на изтичането на канализационната мрежа в река Мочурица. Установи се, че няма изтичане на такива вещества в реката. Очакваме до края на деня да излязат изследванията на водните проби в канализационните шахти. В рамките на последните три дни са установени три пъти изтичане на газ от канализационните шахти", каза директорът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов.

"В завода няма производство, което да генерира тези газове, засега е една шахта, която вчера сутринта е показала стойности около 0,6", уточни кметът на Карнобат Георги Димитров.

Шахтите се намират на производствената площадка на бившия тракторен завод, където в момента работят над 12 фирми. Те са проверени, но на този етап не са установени нарушения. Прокуратурата в Бургас започна проверка дали бездействие или неправомерно действие е довело до това обгазяване.

"Целта е на първо място да се установят източниците на изтичане на тези газове и дали същите са свързани с производствена дейност или остатъчни продукти. Това изтичане на газове дали представлява опасност за живота и здравето на хората, както и дали тази производствена шахта има достъп до водопроводната система на населението", обясни ръководителят на Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова.

Ако прокуратурата открие данни за извършено престъпление, ще бъде образувано досъдебно производство. Законът предвижда лишаване от свобода от 1 до 5 години  и глоба до 30 000 лв.

Вижте повече в репортажа.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Снимка: БГНЕС