Парене в очите и гадене: Шестима са обгазени в завода в Карнобат, РИОСВ с препоръка

Усетена е задушлива миризма

09.04.2024 | 18:24 Редактор: Искра Ангелова

Шестима в Спешна помощ след изтичане на газ в предприятие в Карнобат. Аварията вдигна институциите на крак. Работниците бяха евакуирани. Това се случва за втори път в рамките на четири дни. Първо се заговори, че причината е нерегламентирано изхвърляне на опасни химикали, но източникът на замърсяване все още не е установен.

Новото обгазяване на Северната промишлена зона на Карнобат е с циановодород. Сигналът е от снощи.

"Към 09:00 часа усетих много силна миризма като на сяра. Излязохме, дойде полиция. До към 10 часа стояхме и ни пуснаха да си тръгнем. На няколко жени им стана лошо. Притеснихме се, все пак го дишаме това. Прочетохме в интернет, че е силно отровно", сподели работникът Станислав Колев.

Сутринта в завода отново е усетена задушлива миризма. Работниците са евакуирани в двора на предприятието, а част от тях са потърсили лекарска помощ.

"Някои казаха, че чувстват гадене, на други им се повръщаше. Други са с парене в очите. И сутринта в 07:00 часа координатор "Производство" нареди да напуснем работните места и да излезем навън", коментира монтажникът Величка Тенева.

"От 7 сутринта са 6 човека. С оплаквания- дразнене в гърлото и кашлица. Обърнали са се към Спешния център в Карнобат. Овладяно е тяхното състояние, не са за болнично лечение и са добре", успокои директорът на РЗИ-Бургас - д-р Георги Паздеров.

В общината е сформиран кризисен щаб. Кметът опроверга появилата се информация, че газта изтича от цистерна с циановодород.

"Няма такава цистерна. Гарантирам - няма такава цистерна. Към настоящия момент ние нямаме адекватен отговор на въпроса какъв е източникът. Имаше съмнение за един склад, който преработва петролни продукти, затворен е, не работи от три дни", обясни кметът на Карнобат Георги Димитров.

Екоинспекцията издаде предписания.

"За спиране на работа. Не може да има достъп до площадката на това предприятие, докато не се установи източникът на замърсяване, както и мерки за отстраняване на вредния химикал", подчерта директорът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС