Диана Ковачева вече не е омбудсман, мести се в Европейския съд

Росен Желязков оповести депозираната оставка

10.04.2024 | 11:16 Редактор: Толя Стоянова
Диана Ковачева вече не е омбудсман, мести се в Европейския съд

Председателят на Народното събрание Росен Желязков оповести депозираната оставка на омбудсмана Диана Ковачева, с което прекрати правомощията ѝ. Това се случи в началото на днешното редовно пленарно заседание. Желязков обяви, че при предсрочно прекратяване на правомощията оставката ѝ не се гласува от депутатите, а се обявява от председателят.

Повод за оставката ѝ е предстоящото ѝ назначение в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Тя трябва да встъпи в длъжност на 17 април. Припомняме, че името на Ковачева бе част от списъка с потенциални служебни министър-председатели след новите приети промени в Конституцията. По време на срещата ѝ с президента Румен Радев тя уточни, че не може да е служебен премиер и че ще подаде оставка.

"Аз не мога да предложа човек на мястото на подалия оставка заместник-омбудсман, тъй като има процедура по номинацията, която отнема време. По тази причина процедурата ще бъде погазена, ако просто така предложа някой за заместник-омбудсман. По тази причина, тъй като клетвата ми наближава, смятам, че е редно и в съответствие с международните изисквания за заместник-омбудсман, които трябва да са свързани на първо място с прозрачност, смятам, че е редно аз да подам оставката си в най-скоро време, за да мога да дам път на парламента да избере нов омбудсман", каза тя, като уточни, че процедурата за избор на нов омбудсман от парламента ще отнеме поне няколко седмици.

Като първа точка от дневния ред депутатите започнаха дебати по промени в Закона за железопътния транспорт, предаде "Фокус".

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)