Хотелиери за Евтим Милошев: Защо сложиха шоумен за министър? Ще се сблъска с много проблеми

Браншът очаква силен летен сезон и вече отчита скок на туристите

05.04.2024 | 19:51 Редактор: Вяра Димова

Браншът по морето коментира номинацията на продуцента Евтим Милошев за министър на туризма. Настроенията са между шегата с избора на новия министър и проблемите, пред които ще се изправи на прага на сезона.

  

"Ние от сутринта доста се смеем, какво се случва с нашия бранш и защо точно шоумен сложиха там. Разчитаме той да направи един добър сценарий за развитие, защото той е успешен човек", каза хотелиерът в Слънчев бряг Румен Мончев.

Според хотелиерите може пък един успешен сериал за нашето Черноморие да е по-успешна реклама за родния туризъм, вместо участието на международни борси. А извън шегата, според туроператори и хотелиери новият министър ще се сблъска с много нерешени проблеми в туризма.

"Проблемът с персонала - това  е персонал от трети страни, извън ЕС. Спешно трябва да се говори с външното министерство за облекчаване на процедурите с работните визи. Данъчната ставка за хотелиери  и туроператори от 1 юли се променя от 9 на 20%", припомни туроператорът Иван Кирязов.

Ранните резервации за почивки са направени на база ставка 9% , което ще доведе до загуба на печалби за бранша. Затова те настояват срокът на действие на по-ниската ставка да остане до края на годината, както е при ресторантьорите.

По морето очакват по-силен сезон от миналата година. Предварителните записвания сочат скок на туристите с 20%.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.