Храм, построен от Кольо Фичето, има спешна нужда от мащабен ремонт - миряни с призив

Църквата получи статут на паметник с национално значение

05.04.2024 | 13:44 Редактор: Искра Ангелова

След дълги години борба храмът "Св. Николай" във Велико Търново получи статут на паметник с национално значение. Църквата, построена от Кольо Фичето и с над 180-годишна история, спешно се нуждае от средства за мащабен ремонт. За да кандидатства за тях обаче, храмът трябваше да бъде обявен за паметник на културата.

Храмът е построен през 1836 г. В него е открито първото училище в Търново, а след Освобождението в църквата са заседавали и депутати от Учредителното събрание.

"Кольо Фичето поема обекта от над два метра над земята. Когато след Освобождението се е дискутирала Конституцията на България, тук те са се събирали, за да дебатират как да бъде, каква да бъде Търновската Конституция", призна свещеноикономът отец Славчо.

От дълги години той е стопанин на храма. Разказва, че през 2002 година се срива западният корниз на църквата. Тогава експерти дават становище, че храмът има нужда от основен ремонт. Само за последните три години средствата, необходими за реконструкцията му, са нараснали значително.

"Бяха 2 милиона, минаха три, сега са над четири. За съжаление, средствата, които набираме от дарители, са много по-малко и не можем да започнем реставрация на храма. Преди 25 години църковното училище го направихме по този начин, хората помагаха, даваха и всичко това го вложихме в сградата, и имаме църковно училище, но тук с храма трябва да се съберат почти всичките средства, за да се започне този сложен ремонт, който е голямо предизвикателство", допълни той.

Църковното настоятелство решава да кандидатства за средства от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, но проектът не получава финансиране.

"За съжаление, цената на строителните материали все повече се покачва и колкото повече се отлага във времето, толкова повече средства ще бъдат необходими за да се възстанови този храм", каза мирянинът Петко Ганчев.

Той апелира държавата да даде известна сума, за да може да се подпомогне ремонтът.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Вижте повече в репортажа.