Посрещнаха кораба "Св.Св. Кирил и Методий" във Варна, а на борда - риби от Антарктида

Морските обитатели ще бъдат изпратени в Пловдив

03.04.2024 | 15:33 Редактор: Беатрис Младжова

Научноизследователският кораб "Св. Св. Кирил и Методий" се завърна след експедиция на Антарктида. Десетки варненци го посрещнаха с вълнение. Той се завърна от 32-та експедиция НИК 421 на Антарктида. 

Точно в 11:00 часа акостира на Морската гара във Варна. Корабът беше натоварен със 70 тона материали за построяването на новата научна лаборатория в близост до българската база.

"Завършва една изключително успешна експедиция на научноизследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Всички задачи са изпълнени и преизпълнени. Корабът осигури логистична подкрепа на нашата база "Св. Климент Охридски". Благодарение на предоставените материали вече имаме построена научноизследователска лаборатория", заяви началникът на Висшето военноморско училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров.

На борда са пренесени риби от Антарктида, които ще бъдат изпратени в Пловдив.

"Целият проект е организиран от Природонаучния музей в Пловдив. За пръв път ще имаме морски обитатели от Антарктида в света, които ще бъдат в един музей, който е вътрешноконтинентален", коментира председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

Часове преди акостирането на НИК 421 курсанти проведоха практическо занятие по оказване на първа медицинска помощ на борда. Експедицията на научноизследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий" започна на 8 ноември миналата година от Варна.

Снимка: БГНЕС

Вижте повече в репортажа.