Закъснели мерки: Уволнения и проверки след скандалния случай в Драганово

Открити са множество нарушения в Дома за хора с умствена изостаналост

03.04.2024 | 13:19 Редактор: Беатрис Младжова

След скандалния случай на мизерия и пиян персонал в Дома за хора с умствена изостаналост в горнооряховското село Драганово, започват проверки във всички социални заведения в общината. 

Фелдшерът, злоупотребил със солидно количество алкохол в работно време, ще бъде дисциплинарно уволнен, а за разходването на средствата на домуващите вече ще отговарят няколко служители на центъра и община Горна Оряховица.

Една от проверките показа, че част от персонала злоупотребява с алкохол в работно време, а настанените в дома са оставени в мизерия и без надзор.

"Констатирахме фелдшера с 1,7 промила алкохол и още двама от поддръжката с 0.11 и 0.15 промила. Социално-битовите условия не бяха добри, също хигиената на потребителите беше занемарена. Община Горна Оряховица е подготвила доклад, който ще бъде изпратен на АКСУ и директора на дома, които ще предприемат мерки за отстраняване на тези нередности", заяви началник отдел "Хуманитарни дейности" в Горна Оряховица Миглена Папазова.

"Ще бъде проверено и качеството на храната, която получават потребителите. Има какво да се подобри в качеството на храненето на тези потребители. Това, което видях, говори за едно ниско качество на услугата, лоша хигиена и неглижиране на работата с потребителите в дома", добави зам.-кметът на община Горна Оряховица Петя Иванова.

При проверка преди година агенцията за контрол на социалните услуги е издала предписание на директора на дома настойниците на настанените лица, поставени под запрещение, да не бъдат хора от персонала.

"На повече от 50% от тях настойник е служител на дома. В момента отговаря за 50 потребители един настойник. До мен са стигали във времето редица сигнали за злоупотреби със средствата на потребителите. Това, което е констатирано като нередност, ще бъде коригирано", коментира директорът на Дома за хора с умствена изостаналост в Драганово.

Именно тази практика дава предпоставки за злоупотреби с пари на домуващите. От община Горна Оряховица са категорични, че тя ще бъде прекратена. 

"Това означава, че в дома двама души ще боравят със средствата на потребителите и от община Горна Оряховица, контрол извършва секретарят на общината", допълни Петя Иванова.

По тези сигнали вече работи и Районната прокуратура във Велико Търново, която се самосезира. А община Горна Оряховица започва серия от проверки във всички социални заведения.

Вижте повече в репортажа.