Сарафов, Гешев и Цацаров отказаха изслушване в комисията "Нотариуса"

Изпълняващият функциите главен прокурор изпрати писмо до Никола Мичев

02.04.2024 | 14:44 Редактор: Искра Ангелова

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов няма да участва в заседанието на парламентарна комисия по случая "Нотариуса". Сарафов е изпратил до председателя на комисията Никола Минчев писмо, в което изтъква, че от началото на мандата си е предприел действия по данните за ролята на Божанов в неправомерно въздействие върху магистрати.

Той допуска още, че е възможно резултатът от работата на Комисията да бъде поместен в доклад, който при наличие на данни за престъпления или дисциплинарни нарушения от страна на прокурори и следователи да бъде изпратен до него.

В този смисъл, според него, присъствието му на заседанието може да предизвика съмнения за пристрастност и евентуален конфликт на интереси и за това той отклонява поканата.

Депутатите очакваха от Сарафов да даде отговори на въпроси във връзка с данните за ролята на Божанов при оказването на неправомерни влияния в прокуратурата. Поканени за изслушване са и бившите главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров, като и двамата отказаха.