Пречката отпадна: Димитър Главчев ще може да заеме поста на служебен премиер

Петков и Борисов си размениха взаимни препоръки

02.04.2024 | 13:14 Редактор: Вяра Димова

Депутатите проведоха спешно заседание за промените в Закона за БНБ, за да се отстранят нормативните пречки пред това шефът на Сметната палата Димитър Главчев да оглави новия служебен кабинет. Самият той е в трескаво търсене на своите министри.

От ГЕРБ обявиха никой не е разговарял с тях, а от ДПС - ако някой от техните редици бъде поканен - ще откаже. Опозицията не подкрепих промените.

Спешните законодателни промени в Закона бяха приети в пленарната зала. Димитър Главчев ще може да заеме поста на служебен министър-председател. Поправката предвижда, че той ще се откаже временно от длъжността си като шеф на Сметната палата. След като бъде избрано отново редовно правителство, ще може да се върне на поста си.

"Чухме какви ли не лоши неща за нас, а същевременно след изборите пак сме щели да си говорим. Аз ги съветвам да отидат и да гледат една много хубава постановка с име "Език мой, враг мой", защото ако продължат по същия начин, няма да си говорим след изборите. И 150 депутати да имаме ГЕРБ и ДПС, правителство няма да има след изборите между тези две партии", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Това е коефициентът на плодовитост, който измерва раждаемостта. По време на ГЕРБ тя е много ниска. ГЕРБ спира да управлява и тя скача нагоре", коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков, показвайки лист с графика.

"Рано е да говорим за резултатите след изборите. Нека хората да решат", посочи председателят на ДПС Делян Пеевски. 

"Да не се срамуват. Борисов да си каже, че управлява с г-н Пеевски. Няма нищо лошо, но да си го кажат", настоя Петков.

ГЕРБ и ДПС внесоха общо предложение за 75 лв. великденски добавки за пенсионерите, на които пенсиите са под линията на бедност.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)