Йотова: Никога досега не е имало такова посегателство върху Конституцията

Народните представители искаха Румен Радев да няма поглед към съдебната власт, заяви вицепрезидентът

02.04.2024 | 12:25 Редактор: Вяра Димова
Йотова: Никога досега не е имало такова посегателство върху Конституцията

Вицепрезидентът Илияна Йотова се надява номинираният за служебен премиер Димитър Главчев да успее да предложи състав на правителство до събота – срок, който президентът му определи.

"Нямам никакъв поглед върху разговорите с потенциални министри, но се надявам да успеят", каза тя.

Йотова коментира, че от президентството не участват в съставянето на служебния кабинет и не консултират Главчев за имена на министри в проекта.

"Румен Радев беше ясен, че според новите текстове в Конституцията, които се преправят в движение, днес няма никаква отговорност към съставянето на кабинет. Това искаха народните представители - президентът да няма поглед към съдебната власт, очевидно има разделение на властите", категорична е тя.

"Ние спазваме буквата на закона, такава каквато е тя. Според мен никога в най новата-история няма такова посегателство върху Конституцията. България е изправена пред политическа, но и конституционна криза. Ще цитирам думите на Гиньо Ганев, според които "Конституцията не е пясък да носи отпечатъка, на който и да е политик, било той и реформатор", подчерта Йотова, цитирана от БНР.

На въпрос как са щели да действат в президентството, ако председателят на Сметната палата не се беше съгласил, Йотова отговори: "Вероятно щяхме да се обърнем към Христо Иванов". 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)