Вдигат заплатите на редица служители, Тагарев иска помощта за Украйна да продължи

32 млн. отиват за БДЖ

01.04.2024 | 18:13 Редактор: Искра Ангелова

Повече пари във фишовете на служителите на министерствата на образованието и културата. На изпроводяк кабинетът "Денков" гласува 268 млн. лв. за увеличаване на заплатите в администрациите, както и за служителите в музеите, галериите, библиотеките и читалищата. 32 милиона се дават на железницата.

Министрите в оставка ще заседават два пъти само за седмица, за да гарантират "плавното преминаване на властта в ръцете на служебния кабинет".

"Ще заседаваме в понеделник и сряда, за да свършим максимален брой задачи. Да осигурим плавен преход към работата на служебното правителство", заяви премиерът в оставка Николай Денков.

А какъв ще бъде преходът по линия на земеделското министерство, все още не е ясно.

"Нека да изчакаме събитията да се развият. Никой не ме е търсил. Изключено е аз да потърся", отсече министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев.

По-категорични в отговора си бяха голяма част от останалите министри в правителството на Денков.

"Аз съм член на Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната". Това изключва по дефиниция заявката ми в този кабинет, поради заявката на Димитър Главчев", коментира регионалният министър в оставка Андрей Цеков.

"Аз съм с политически мандат, поради което се връщам в НС", поясни министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов.

"Да продължи помощта за Украйна срещу финансови компенсации и използването им за ускоряване процеса на превъоръжаване на българската армия", категоричен бе министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR