Името на бъдещия служебен премиер е неясно, още една оставка на потенциално такъв

Президентът е на ход да направи своя избор

29.03.2024 | 18:14 Редактор: Деси Николова

Втори ден продължиха срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери. Името на бъдещия служебен министър-председателя все още не е ясно.

Първата среща на "Дондуков" 2 беше с омбудсмана Диана Ковачева. Тя беше категорична - не може да бъде служебен министър-председател, тъй като през месец април ще поеме поста на съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. 

"Аз ще подам оставка в най-скоро време. Смятам, че омбудсманът и заместник-омбудсманът трябва да бъдат далеч от политиката", заяви Ковачева.

А нейният заместник Елена Чернева-Маркова преди дни изненадващо подаде оставка. Тя коментира, че политическата дейност не е съвместима с функциите, които упражнява. 

На среща при президента дойдоха и тримата подуправители на БНБ. Те подкрепиха думите на председателя на Българската народна банка Димитър Радев, че банковият сектор и политиката не трябва да се смесват. 

"Винаги във всяка ситуация съм постъпвал отговорно от гледна точка на публичния интерес. В момента това, което правя също е много важно като подуправител на БНБ, Чухте подуправителя какви съображения вчера изказа пред вас. Мисля, че и за Еврозона и за по-нататъшното икономическо развитие, екипът в Централната банка, който е формиран трябва да продължи да действа и да вървим напред. Оттук нататък, всеки един от нас трябва да се съобрази с крайното решение на президента", заяви Петър Чобанов.

"Целият ми професионален път е като банкер, не като политик. Аз абсолютно ще се присъединя към думите на гуверньора, че трябва да има една здрава дистанция между банката и политическия живот", категоричен бе Радослав Миленков.

"Не сме обсъждали това с президента. Знаете, че включването на управителя и подуправителите на Централната банка в тази процедура е решение на законодателя. Аз съм тук да изпълним конституционната процедура. Това, което обсъждахме, беше ролята и задачите на Българската народна банка в процеса на присъединяване към Еврозоната", посочи Андрей Гюров.

Най-дълго повече от час на "Дондуков" 2 продължи срещата с двамата заместник-председатели на Сметната палата.

"Подложени сме на невероятно напрежение. Виждате какви недоразумения се получават. Ние не сме най-подготвените хора за тази позиция. Ние сме финансисти, работили в нашите сфери и сега трябва да присъстваме по силата на позициите, които заемаме", каза Тошко Тодоров.

Сега президентът е на ход да направи своя избор.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR