Денков: Заплахите се увеличават, но НАТО се адаптира добре

Присъединяването ни към Алианса е най-голямото постижение на България в най-новата ни история, заяви премиерът в оставка

29.03.2024 | 13:04 Редактор: Тодор Петров
Денков: Заплахите се увеличават, но НАТО се адаптира добре

Присъединяването към НАТО беше първото и най-голямо постижение на България в най-новата ни история след 1989 г. То предопредели ясната посока на развитие на страната и така очакваното от поколения завръщане в семейството на европейските демокрации. 

Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков в словото си на Националната конференция "20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно". 

Премиерът изтъкна, че днес Алиансът е гарант за мирния живот и сигурността на над 1 милиард жители в Европа и Северна Америка.

"75 години след основаването си НАТО доказа, че може да се адаптира успешно към заплахите и предизвикателствата, а те напоследък се увеличават. Съюзната сила е най-мощното послание за потенциалните агресори – обединението ни прави по-защитени и по-сигурни“, добави министър-председателят. 

По думите му разширяването на Алианса е по същество разширяване на територията на демокрацията, на върховенството на закона, на мира и сигурността във всички техни измерения. 

"Няма как да имаме икономическа, енергийна, социална, здравна, образователна и управленска устойчивост, без необходимите гаранции за съхранение на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на България. Всичко това получихме благодарение на приемането ни в НАТО на 29 март 2004 г.", заяви още акад. Денков. 

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа


1
1 rate up comment rate down comment 0
Как не?
преди 4 седмици
Тоя е за лудница. Членството в НАТО било " постижение"??? С такъв материал като Денков.....с такива примитивни цели може и да е постижение. Като не може да свърши нищо полезно, поне да вреди. За 20 години единствените последствия от членството са: разоръжена малобройна армия, " пазене" на властта на колонизатора върху територията от чужди войски, затъване в заеми към " съюзниците", убити българи в Кербала. Предстои още едно " постижение"- война с Русия, за да може сглобката да пътува по острови. Сигнализирай за неуместен коментар