fallback

Мария Габриел: Не е от полза за държавата да има безвремие, но и не трябва да се претупват нещата

До ден последен ще бъда външен министър на това правителство, заяви вицепремиерът

29.03.2024 | 12:52 Автор: Тодор Петров

Вицепремиерът в оставка и министър на външните работи Мария Габриел заяви, че е от полза за държавата да няма безвремие. 

"Но това не означава да бъдат претупвани неща. Няма много яснота и по отношение на следващите стъпки. Така че за мен това, което остава водещо, е да има яснота за сроковете и начина, по който това ще се случи", уточни тя относно стартиралата конституционна процедура по назначаване на служебно правителство.

"Има правила в Конституцията. Има ЦИК, органи, МВнР ще си изпълни задачата в рамките на своите компетенции. Министърът не е външно министерство. Ние имаме министерство, което включва дипломатическата служба, професионални дипломати, които всеки ден в централно управление правят така, че България да бъде надежден партньор", обясни Габриел.

А запитана би ли останала като външен министър в служебен кабинет, ако това ѝ бъде предложено, Габриел отвърна: "Това, което знам, е, че до ден последен ще бъда външен министър на това правителство и ще продължа да си върша съвестно работата".

"Аз не съм част от преговорните екипи. На който и да му се наложи да организира избори, е да осигури те да бъдат честни и спокойни. Най-важното е честността на този избор", коментира министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, предаде dnes.bg.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

fallback
Още от България
fallback