Васил Терзиев ще взима заплата над 9100 лв. като кмет на София

Общинските съветници ще взимат над 5700 лв.

28.03.2024 | 19:57 Редактор: Толя Стоянова
Васил Терзиев ще взима заплата над 9100 лв. като кмет на София

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев. Това гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателя на градския парламент, а мотивът е, че заплатите не са актуализирани от 10 години.

Терзиев ще получава максималният възможен размер според нормативните разпоредби -  колкото взима и един министър. Заплатата на министрите е обвързана с тази на депутатите, която пък е три пъти средната работна заплата в обществения сектор за последния месец на изминалото тримесечие.

Така възнаграждението на кмета би трябвало да надвиши 9100 лв. според данни за средните възнаграждения за декември 2023 година. Заместниците на Васил Терзиев, както и районните кметове, трябва да получават около 7000 лв., председателят на Общинския съвет - около 8200 лв., а общинските съветници - по над 5700 лв. Увеличението ще бъде в сила от 1 април, когато ще има данни за средната заплата в обществения сектор за първото тримесечие на тази година, предаде БНР.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 седмици
За лекарите няма пари,а? За ДС и СИЕ винаги се намират, обаче. Сигнализирай за неуместен коментар